Molen de Ster draait met nieuwe zeilen

Trots kon molenaar Aris Bolt op Nationale Molendag de wieken met een gevlucht van 22,4 meter weer laten draaien. Een prettig windje maakte er een mooie draaidag van. Nu de zeilen weer op twee roeden zitten gespannen draait Molen de Ster weer als vanouds.
De wiekenvorm van de molen is  bijzonder te noemen, de binnenroede heeft zeilen, de buitenroede heeft het systeem van Bussel met zelfzwichting en neusremkleppen. Dat wil zeggen dat op de roede aluminiumkleppen zitten dei zich openen en sluiten zich naar gelang de wind sterkte. De molenaar hoeft dan niet telkens de zeilen bij te stellen. De neusremkleppen helpen voorkomen dat de molen op hol slaat bij windvlagen.
Een zeil voor leggen is een behoorlijk karwei. Daarbij komt ook nog dat een molenaar het zeil vaak maar deels op de wiek legt. Het hangt af van de wind hoeveel zeil er gebruikt wordt. Bij weinig wind zullen bij de Ster beide wieken met zeil worden bedekt. Met harde wind zal er geen zeil zijn. Molen de Ster “draait meestal voor de prins”, dat wil zeggen dat er meestal niet gemalen wordt. Er wordt dan geen arbeid verricht en zijn de zeilen ook niet nodig.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *