Molen De Meeuw in Garnwerd maalt niet meer; geen geld voor ingrijpende reparatie

Molenstichting Winsum is op zoek naar geld voor een grootscheepse reparatie van Molen De Meeuw in Garnwerd. De wieken van de molen draaien nog, maar het malen van graan kan al twee jaar niet meer. Oorzaak is een verzakking van een belangrijke houten as in de kap van de molen, waardoor het zelfs gevaarlijk is om meel te maken.

Het kapotte onderdeel heet het voeghout, vertelt molenaar Alex Buist. ‘De kopse kanten van die dikke houten balken is verrot. Dat heeft geleid tot de verzakking, waardoor de tandwielen niet meer goed in elkaar vallen. Ik merkte het op een avond op toen ik de wieken stil wilde zetten, Tijdens het vangen voelde ik dat er iets niet in de haak was. Ik ben gaan zoeken en vond boven in de kap allemaal houtsplinters. Toen wist ik dat het mis was. We hebben er een molenbouwer bijgehaald en die bevestigde mijn vermoeden van de verzakking.’

De schade aan het voeghout is ook aan de buitenkant van de molen goed te zien

De schade aan het voeghout is ook aan de buitenkant van de molen goed te zien© Jan Been/RTV Noord

Bestuurslid Ids van der Honing van de Molenstichting Winsum: ‘We hebben onmiddellijk besloten om niet meer te malen. Als je wel gaat malen kan dat leiden tot nog meer schade en zelfs tot instorting en dat is het laatste wat je wilt.’

Reparatie en groot onderhoud

Een forse reparatie is dus nodig. De molenstichting wil dat combineren met groot onderhoud. Van het daarvoor benodigde geld, 125.000 euro, moet nog achttienduizend euro worden gevonden. Van der Honing: ‘We hopen dat inwoners van Garnwerd en omgeving donateur willen worden en dat bedrijven ons willen helpen. Ik heb er goede hoop op dat dat lukt. Dit monument aan het Reitdiep moet zo snel mogelijk weer helemaal werkend zijn. Stilstand is slecht voor een molen.’

Het beschadigde voeghout bevindt zich in de kap van de molen

Het beschadigde voeghout bevindt zich in de kap van de molen© Jan Been/RTV Noord

Molenaar Buist ziet ook het liefst dat de molen snel gerepareerd kan worden. ‘Dan kunnen we weer meel maken en verkopen aan bezoekers en laten zien hoe De Meeuw werkt. Ik hoop dat het geld er snel is en dat we aan de slag kunnen om dit prachtige monument weer helemaal werkend te krijgen’.

Overgenomen van © Jan Been/RTV Noord

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *