Kleine tentoonstelling over Dominicanerklooster in molen De Ster

Iedere zaterdagmiddag is het mogelijk op molen De Ster te bezoeken. Vanaf de stelling heeft u een prachtig uitzicht over het gebied waar ooit het Dominicanerklooster stond.
Daarvoor is wel veel fantasie nodig, en om daar bij te helpen heeft molenaar Aries Bolt op de graanzolder van de molen een kleine expositie ingericht.
Hij heeft daarvoor gebruik gemaakt van informatiemateriaal van de tentoonstelling “Monnikenwerk in Winsum” uit 2003.
Tussen 1276 en 1585 werd het leven in Winsum sterk beïnvloed door de bewoners van het Dominicaner mannenklooster. Dit klooster was toegewijd aan de Heilige Catharina van Alexandrië. Dominicanen werden ook wel meerderbroeders, Jacobijnen of predikheren genoemd. Een dominicaner bedelorde vestigde zich vooral in handelsnederzettingen zoals Winsum ooit was. Begrijpelijk, want daar viel voor een Dominicaanse bedelorde ook iets te halen.
In 1584 liet de prior van het Groningse Dominicanenklooster stenen en hout van het inmiddels vervallen klooster uit Winsum halen om de kerk en klooster in de Oude Ebbingestraat (Jacobijnenstraat) te herstellen. Daarmee werd het einde van het klooster bezegeld.
Op de locatie waar eens het klooster stond kwam nadien een molen te staan.

De tentoonstelling in Molen de Ster is elke zaterdag te bezoeken van 12.30-17.00 uur.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *