HANDKWEERN IN DE STER

In molen De Ster kan gemalen worden met een kweern.
Een kweern is een korenmolen die met de hand wordt rondgedraaid. Hij bestaat uit een liggende steen met een ronde lopende steen erop, de loper. In het gat in het midden wordt koren toegevoegd waarna de loper wordt rondgedraaid. Een kweern is een zeer oud apparaat om te malen, er zijn zelfs kweerns uit de ijzertijd teruggevonden.

Op de eerste zolder van korenmolen De Ster staat zo’n maalstoeltje. Bezoekers mogen die ook zelf uitproberen waardoor ze kunnen ervaren hoeveel fysieke inspanning nodig is om graan te vermalen. Met een handjevol tarwe kun je daar zelf gaan malen! Inmiddels hebben meerdere kinderen er hun eigen meel gemaakt. Hun zelfgemalen meel mogen ze mee naar huis nemen in een zakje met het stempel van de molen erop.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *