Molen De Ster heeft nieuwe buitenroede

Op 29 augustus 2022 om kwart over acht is het nog stil op het Dorpsplein in Winsum. Aan de voet van de molenberg in de Praediniusstraat heeft molenbouwer Anne Doornbosch en complete molenbouwerswerkplaats ingericht, hoogwerker, verreiker, gereedschapswagens en materiaal om de doorgaande weg af te zetten. Alles staat klaar als het bericht via de molenapp zegt dat wegens ziekte het hijswerk tot zeker 10.00 uur is uitgesteld; wachten en mogelijk afstel.

Molenbouwersgereedschap

Om 9.00 uur is er weer activiteit. Een dieplader met verlengbare aanhanger komt de nieuwe roede afleveren vanuit de werkplaats in Adorp. Het voertuig is veel te lang om de bocht Geert Reindersstraat/ Praediniusstraat te kunnen nemen. De verreiker pakt de roede van de dieplader en deze kan op spierkracht naar de molen gerold worden. In het midden is de roede ondersteund met een éénassig wagentje.

De roede ligt amper klaar voor montage of de telescoopkraan draait de straat in. De doorgang naar het Dorpsplein wordt voor enkele uren afgesloten. Na kort overleg rijdt de kraan naar zijn hijspositie en de stabilisatiesteunen worden uitgezet. Maximaal schuift de telescoopkraan uit. Alles in een rustig maar professioneel tempo.

De roede komt aan stoppen te hangen en het huiswerk begint. De roede zweeft omhoog. Wind is er gelukkig niet en zonder veel slingeren trekt de kraan de onderkant van de roede tot net boven de askop. Op de askop zit de molenbouwer om de roede voorzichtig in de opening van de askop te laten zakken. Langzaam zakt de roede verder naar beneden. Stuurtouwen aan het onderste end van de roede zorgen voor geleiding in de goede richting. De kraanmachinist bestuurt het boveneind van de roede. Het insteken van de roede gaat door tot hij op de keerklos stuit. Dan zit de roede op zijn plaats maar nog los in de askop. Forse houten klossen zetten de roede onwrikbaar vast in de askop. Later worden deze klossen op zich ook weer geborgd.
De kraan helpt nog even de losse onderdelen op te hijsen waarmee de roede later afgebouwd zal worden.

Met de veilige nieuwe roede hoopt Molen De Ster op de Open Monumentendagen, 10 en 11 september 2022, weer te kunnen draaien.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *