MOLEN DE STER KRIJGT EEN NIEUWE ROEDE

Op maandagochtend 29 augustus vanaf 9 uur wordt de roede van molen De Ster gestoken. De bijna 60 jaar oude roede moest onlangs worden verwijderd. In de loop der jaren wordt de staat van het roede-ijzer slechter door corrosie aan de binnenkant. Nadat de oude roede in mei  werd verwijderd stond De Ster er deze zomer niet erg fraai bij. Veiligheid gaat echter voor alles, waardoor de Molenstichting Winsum geen andere keus had dan de oude te vervangen.
Voorafgaande aan het roedesteken op 29 augustus wordt er eerst nog gewerkt aan de nog aanwezige binnenroede. In de komende weken zal die iets omhoog worden getakeld zodat het moeilijk bereikbare stuk in de middenas schoongemaakt, gecontroleerd en geverfd kan worden.
Roedesteken deed men vroeger met trekkracht en met gebruik van katrollen. Daarbij waren veel werklieden en paardenkracht nodig, de roede werd toen van onder ingestoken. Voorafgaande aan het insteken werd een deel van de stelling (loopbalkon om de molen) afgebroken.
Tegenwoordig wordt het steken op een eenvoudiger wijze met gebruik van een hoogwerker gedaan. Daardoor kan het karwei in luttele uren worden geklaard.
Om de roede wordt een strop gehangen waaraan deze vervolgens wordt opgehesen. Daarna steekt men de nieuwe roede van bovenaf in de askop. Zit de roe in de askop dan worden er acht roewiggen aangebracht, waarna de roede met keerklossen wordt vastgezet. De roede van de Ster weegt ca. 1700 kg, en is 22,4 meter lang. Het mag dus niet al te hard waaien bij het insteken.
Nadat de roede in de askop is vastgezet zal er nog het een en ander moeten gebeuren alvorens de molen weer kan gaan draaien. Eerst worden de heklatten in de gaten van de roede gestoken. Dit wordt met een hoogwerker gedaan. Pas na het aanbrengen van alle andere onderdelen op de wiek zal de molen er weer in volle glorie bij staan. 

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *