ROEDE MOLEN DE STER GESTREKEN

Strijken buitenroede De Ster

Op maandagochtend 30 mei werd het centrum van Winsum afgesloten voor een indrukwekkende logistieke operatie. Met behulp van een mobiele kraan werd de buitenroede van molen De Ster gestreken.
De buitenroede is de roede het verst van de molen vandaan. Vroeger waren de roeden van hout, tegenwoordig zijn het stalen roeden die speciaal voor de molen op maat worden gemaakt. 

Molens hebben veel weg van een bouwpakket. Er worden eerst allerlei onderdelen losgemaakt, daarna wordt de roede omhoog getrokken en op de grond geplaatst. 

Het uit de askop halen van een roede wordt ook wel strijken genoemd en het plaatsen steken.

Het daadwerkelijke verwijderden van de roede was binnen een half uur gebeurd, de voorbereiding en de plaatsing van de Mammoet-kraan namen echter de hele ochtend in beslag. 

De nieuwe roede ligt inmiddels bij de firma Doornbosch in Adorp klaar om over ongeveer veertien dagen op dezelfde manier te worden ingestoken. Hopelijk zijn de weersomstandigheden dan weer net zo gunstig, het mag immers niet te hard waaien. 

Vervanging van de buitenroede was nodig omdat door roestvorming er allerlei risico’s zijn. Over het algemeen gaat een roede zo’n 50 to 60 jaar mee. De roede van De Ster werd in 1965 ingestoken en is was dus na 57 jaar aan vervanging toe. Door roestvorming dreigt bij harde wind uiteindelijk het gevaar dat hij gaat breken. Vooral in een bebouwde omgeving groot risico.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *