Rolf Wassens organist, molenaar ridder

Organist en molenaar Rolf Wassens, al jarenlang actief op molen Joeswert in Feerwerd, is vrijdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Wassens, woonachtig in Wildervank, slaagde in 1973 voor het examen molenaar. Sinds 1980 had hij de leiding over korenmolen Joeswert. In 1997 was hij mede-initiatiefnemer van het Speltproject Pieterburen. Dankzij zijn kennis en zijn netwerk werden producten als speltbier op de markt gebracht.

Billen van molenstenen
Als meester-molenaar geeft Rolf Wassens het ambacht van korenmolenaar door aan nieuwe molenaars. Hij is vanaf zijn eerste jaren als meester-molenaar gespecialiseerd in het zogeheten billen van molenstenen: handmatig de groeven in molenstenen weer scherp maken, zodat de stenen het graan weer kunnen malen. Hij doet dit bij diverse molens in Nederland en Duitsland.

Molenstichting Winsum
Wassens is mede-oprichter van het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde (AKG) waarin 40 molenaarsbedrijven zijn verenigd. Hij schreef voor het blad Molens van De Hollandsche Molen en is redactielid van het tijdschrift De Nieuwe Molenwereld. Ook is Wassens actief voor Molenstichting Winsum, waar molen Joeswert onder valt.

Vrijwillig molenaar
In 2017 deed Rolf Wassens een stapje terug en droeg hij molen Joeswert over aan zijn opvolger. Hij is sindsdien nog bij de molen actief als vrijwillig molenaar. Hij maalt wekelijks rogge en is van grote waarde voor het behoud en de maalfunctie van de molen.

Organist
Rolf Wassens is ook nog actief als organist en dirigent bij verschillende katholieke en protestantse kerken. Hij is bijvoorbeeld al 15 jaar actief als organist bij de Hildegardparochie locatie St. Jozef in Zuidhorn, dirigent van het koor Jozefs Notenhout en organist van de Hervormde gemeente Oostwold. De afgelopen tientallen jaren bespeelde hij orgels in vele plaatsen. (met dank aan Ommelander Courant waar dit artikel uit is overgenomen)

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *