“Draaien Voor De Prins”

Eindelijk  kunnen de molenaars  los met de Aeolus

Sinds 2020 is de molen van Adorp in restauratie. Aeolus, God van de Wind, is bijna klaar om opgeleverd te worden. De molen is een ansichtkaart voor Adorp, een visitekaart voor de molenbouwers in Adorp en uiteindelijk een sierlijst op de voordeur van gemeente Het Hogeland. Begin september zal de officiële opening plaatsvinden. Anne en Pieter, van de fa. Doornbosch,  zijn nog bezig met de fijn afstemming van de molen. Ids van de Honing, Douwe van der Zee en Johannes Nijmeijer zijn de molenaars, aangesteld door de Molenstichting Winsum, om voortaan de molen Aeolus te gaan draaien. De molen valt nog onder verantwoordelijkheid van de restaurateur maar vandaag werd de gelegenheid gegeven aan de molenaars om de molen te besturen vanwege het koninklijk bezoek en de feestelijke opening van De Tirrel in Winsum.

Winsum krijgt koninklijk bezoek
Er is een onderlinge afspraak gemaakt in het lokale molenaarsgilde om het koninklijk paar te ontvangen in de dorpen met draaiende molens. Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander en Hare Majesteit Maxima hebben dinsdag 14 mei  een rondje Groningen op de agenda staan. Vanochtend de officiële opening van De Tirrel in Winsum, een rondleiding door het centrum van Winsum en vervolgens in de middag een bezoek aan Zoutkamp en een bezoek aan Bedum staan op hun programma. De nationale vlag mag uit  en het draaien van de molen zonder te malen krijgt op deze dag letterlijk een bijzondere uitdrukking namelijk    “Draaien voor de Prins”.

Draaien voor de Prins
Draaien voor de prins betekent dat de molen onbelast draait zonder dat de maalstenen worden aangedreven om koren te malen. Het stamt uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen we in Holland streden tegen de Spanjaarden. In die tijd was het gebruikelijk dat een leger de steden van de tegenstander belegerden. Dat deden de Spanjaarden ook bij de steden die de Prins van Oranje steunden. Bij zo’n belegering kon er niemand de stad in of uit en kon er geen voedsel of graan van het land naar de stad gebracht worden. Na verloop van tijd raakte dan het graan op en hadden de molens geen werk en werden dan stil gezet. Dit was dan voor de Spanjaarden het teken dat de voedselsituatie nijpend werd en het een kwestie van tijd was dat de stedelingen uitgehongerd waren en men de verzwakte bevolking en hun verdedigers kon aanvallen.

Daarom bedacht de Prins Willem van Oranje dat het slim was, ook als er geen graan meer was, om de molens toch te laten draaien. Zo wisten de Spanjaarden niet precies meer of en hoeveel voedsel er nog in de stad was. En dus moest de belegering doorgaan, vaak tijdrovend en in de tijd dat ze veel met huurlingen werkten kostte dat ook nog eens veel soldij. Ofwel een stukje misleiding.

Op 14 mei gingen de molenaars los op de Aeolus om te “Draaien voor de Prins”.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *