Aeolus in Adorp krijgt kap en wieken terug

Verwijderen kap, 26 november 2020

Na drie jaar herstel aan molen Aeolus in Adorp worden op 8 juni kruiring, kap en wieken teruggeplaatst.
Een nauwkeurige en spectaculaire activiteit waarbij een hoogwerker wordt gebruikt. De werkzaamheden zullen de hele dag in beslag nemen. Het vereiste vakmanschap komt van A.D.H. Molenbouw, dit is het naast de molen gelegen molenherstelbedrijf van Anne Doornbosch.  Er is wel een voorwaarde voor dit precisiewerk, het mag niet te hard waaien.

Molen Aeolus verkeerde jarenlang in een zeer deplorabele staat. Probleem was dat de particuliere eigenaar de snel aftakelende molen niet wilde verkopen. In 2014 leek het zelfs gedaan met de molen, de wieken werden naar het westen gekruid en beide roeden kaal gezet. Na veel praten en bemiddelen kon Molenstichting Winsum uiteindelijk de molen in 2019 verwerven. Volgens de bemiddelaar was dit de redding van dit in Adorp beeldbepalende erfgoed. De stichting ging vervolgens volop aan de slag met het verkrijgen van gelden voor de restauratie. Daardoor werd het mogelijk eind 2020 de werkzaamheden voor herstel aan te vangen. Op 26 november 2020 werden beide roeden gestreken en de kap van de romp getakeld.

Deskundigen hadden voordien al opgemerkt dat de hoofdas ongeveer 40 cm uit het lood was geslagen. De oorzaak daarvan is de instabiele ondergrond, daardoor was de molen enigszins weggezakt. Het heeft veel tijd en geld gekost om nog verdere zuidwaartse verzakking te voorkomen. Dankzij een nieuwe fundering staat Aeolus inmiddels weer stevig op haar “benen”.
Een flinke vertraging trad op doordat er onvoldoende vakmensen zijn en er veel werk is voor molenherstel. Daarbij kwam ook dat materialen fors duurder zijn geworden, waardoor er bezuinigd moest worden op de herstelwerkzaamheden. Een tegenvaller was de staat van de kruiring. Over deze kruiring draait de molenkap. Ook deze is door A.D.H. Molenbouw grondig aangepakt. Later dan gepland zal echter op 8 juni begonnen worden met het plaatsen van de kruiring, daarna wordt de bovenkap op de kruiring gezet. Als laatste worden de wieken ingestoken waardoor de molen, die de Adorpers gekscherend “het zoutvat” noemen, weer haar eigenheid terugkrijgt.
Verwacht wordt dat de restauratiewerkzaamheden eind dit jaar voltooid zijn en dat de molen weer kan draaien.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *