Fietstocht langs 7 molens

Molenstichting Winsum beheert zeven molens, oude bedrijfsmonumenten die menig dorp karakter geven. Dankzij vrijwillige molenaars en betrokken vrijwilligers blijven ze bewaard en draaien ze regelmatig. Om extra te genieten van onze industriële erfenis is deze fietstocht gemaakt.
Er wordt voor de tocht gebruik gemaakt van fietsknooppunten, waardoor de 40 km lange route extra fietsvriendelijk is. Waar de richting wordt veranderd is dit met duidelijke bewegwijzering aangegeven.

Op twee punten wijkt de route van de knooppuntenkaart af. Zo is er de nieuwe doorfietsroute tussen Adorp en Winsum en zijn er bij fietsknooppunt 42 twee mogelijkheden om in Feerwerd te komen

De route begint bij knooppunt 69 in de Hoofdstraat van Winsum tussen de molens De Ster en Vriendschap.

Molen De Ster, Winsum
De Ster

Molen De Ster, Winsum
Deze koren- en pelmolen aan de Molenstraat staat op de molenberg. Ooit stond op deze plek de kerk van het Dominicanerklooster. Boven de deur staat het wapen van Winsum met daarin de ster waarnaar de molen werd vernoemd.
www.molenstichtingwinsum.nl/dester

Molen de Vriendschap, Winsum
De Vriendschap

Molen De Vriendschap, Winsum
De Vriendschap werd in 1785 gebouwd in Mensingeweer. In 1801 werd de molen verplaatst naar Winsum. Nog zijn de nummers van het in elkaar zetten en uit elkaar halen van de molen terug te vinden in de molen. Bijzonder is dat de stenen onderbouw verstevigd is met stiepen.
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/devriendschap

Molen De Jonge Hendrik, Den Andel
De Jonge Hendrik

Vanuit knooppunt 69 fietst u richting Baflo en Rasquert naar Den Andel (knooppunten 71-29-30-44-43). Nabij knooppunt 43, op Oudedijk 11, staat molen “De Jonge Hendrik”.

Molen De Jonge Hendrik, Den Andel
De bijzonder naam van deze molen in Den Andel komt door de geboorte van Hendrik die  tijdens de bouw geboren werd in het molenhuis. Pelmolens als deze bleven in Groningen langer in bedrijf dan elders in ons land. Volksvoedsel gort werd veel gebruikt in gerechten als zoep’mbrij en mous ( karnemelkse pap en boerenkool).
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/dejongehendrik

Van hieruit via knooppunten 31 en 34 naar Westernieland en Saaxumhuizen. In Mensingeweer kom je via 98-97-26-25 bij molen Hollands Welvaart, hier verzorgen vrijwilligers iedere zondag een koffie- en theeschenkerij. Verder naar Schouwerzijl. Bij knooppunt 42 kun je kiezen tussen een tocht met het Reitdiepveer of je fietstocht vervolgen over de weg richting Feerwerd. Ga je met het veer ga dan naar knooppunt 45. De boot gaat 1x per uur op het halve uur naar Aduarderzijl (knooppunt 47). Op weg naar knooppunt 01 kom je in Feerwerd langs molen Joeswert.
Als je de weg per fiets gaat afleggen volg dan knooppunten 41-67-66 en vervolgens kom je via de Nieuwe Streek en de Mentaweg in Feerwerd. 

Molen Joeswert, Feerwerd
Molen Joeswert

Molen Joeswert, Feerwerd.
In 1855 werd Joeswert als koren- en pelmolen gebouwd. Het was lange tijd een van de best onderhouden molens van de provincie totdat in 1955 tijdens het malen een roede brak. De trotse molenaar had geen geld voor herstel en zag zijn molen verkommeren tot een ruïne. Naast de molen is een winkel waar veel verschillende soorten meel te koop zijn (open op vrijdag en zaterdag 13.30 – 17.30 uur).
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/joeswert

Vanaf de Joeswert vervolg je de weg via de Torensmaweg richting Garnwerd. In Garnwerd staat molen De Meeuw, gelegen op de Reitdiepdijk.

Molen De Meeuw, Garnwerd
De Meeuw

Molen De Meeuw, Garnwerd
Geen molen zo verbonden met zijn dorp als De Meeuw. Dorpelingen hebben al meerdere malen hun molen op de dijk van de ondergang gered. Vanaf de stelling heeft men een prachtig uitzicht op het Reitdiep.
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/demeeuw

In Garnwerd ga je over de brug naar knooppunt 65 en vervolg de weg naar 19 en 94, op weg naar 93 kom je langs Klein Wetsinge waar molen De Wetsinger staat.

Molen De Wetsinger, Klein Wetsinge
De Wetsinger

Molen De Wetsinger, Klein Wetsinge
Deze molen werd in 1872 gebouwd op de plek van de in dat jaar afgebrande molen. Van binnen en van buiten is de molen bijzonder te noemen. De opvallende “zilveren” kleur is  al van verre waarneembaar. Binnen is de hele molen een gecompliceerde machine met een stofafzuigingssysteem op windkracht, ook wordt het gepelde product via een ingenieus buizensysteem getransporteerd.
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/dewetsinger

Daarna langs de provinciale weg door Sauwerd via knooppunt 93 naar 63 naar molen De Aeolus in Adorp.

Molen de Aeolus, Adorp
Molen de Aeolus, Adorp

Molen De Aeolus, Adorp
Molens hebben onderhoud nodig, daarvoor zorgt in onze omgeving Molenstichting Winsum. Dankzij inspanningen van deze stichting blijft koren- en pelmolen De Aeolus uit Adorp behouden. De stichting wist de benodigde € 615.000,– bij elkaar te krijgen voor de restauratie. In 2023 gaat deze weer draaien.
Tijdens de bouw verzakte de onderbouw in zuidelijke richting weg; de oplossing om de bovenkant toch recht te krijgen was het metselen van een wigvormig tussenstuk! Probeer de knik eens te vinden!
Meer informatie: www.molenstichtingwinsum.nl/deaeolus

Vanaf hier geen knooppunten meer, maar kun je via de prachtige doorfietsroute terug naar Winsum. Ga noordwaarts over de Molenweg en sla bij de Wethouder D. Kruijerlaan rechtsaf. Volg deze weg tot je bij de doorfietsroute uitkomt. Sla hier linksaf en rij terug naar Winsum (mei 2022 is nog niet het hele fietspad voltooid, maar de route wijst zich zelf).

Samenvatting van de route
69 -> 71  -> 29  -> 30  -> 44  -> 43  -> 31  -> 34  -> 98  -> 97  -> 26  -> 25  -> 42
Veerpont -> 45  ->  47  -> Feerwerd 
Fiets         ->  42  -> 41  ->  67  ->  66  -> Nieuwe Streek -> Mentaweg -> Feerwerd
vervolgens -> Garnwerd (via Torensmaweg) -> 65 -> 19 -> 94 -> 93 -> 63
wilt u terug naar Winsum dan kan dat via de Doorfietsroute.

Route met knooppunten

Handige links:
Molentermen
Artikel uit de Wiekslag
GPX bestand (opslaan met rechter muisknop, bewaren als) en als zip bestand

Route als filmpje langs de molens en de fietsknooppunten